Bij Vrienden voor Afrika staan we als stichting voor kwalitatief goede educatie in Afrika en daarom zijn we ons steeds meer gaan richten op de bouw van scholen. Om deze reden hebben we een project in het leven geroepen die zich volledig richt op de bouw van scholen in Malawi, Afrika. Dit project heet Project Bolera. Dit is omdat de school gebouwd wordt in het dorp Bolera. Als je een school wil bouwen in Bolera, Malawi of Afrika dan heb je heel veel dingen nodig, vooral bouwstenen.

Hoe is fase 1 van het project Bolera verlopen?

In 2021 is Vrienden voor Afrika na een lange voorbereiding, en midden in een Corona epidemie, een school gaan bouwen. Fase 1 was de bouw van een schoolgebouw met 4 klaslokalen, een ruimte voor opslag, een kleine bibliotheek, vier woningen voor de leraren en een sanitair gebouw. Ook is er in 2021 als onderdeel van fase 1 een watertoren gebouwd zodat er water uit de kranen van de scholen komt, én er zijn zonnepanelen op de daken van woningen geplaatst.

Dit heeft Vrienden voor Afrika gedaan in samenwerking met een bouwteam in Malawi, projectleider, voorman, metselaars en andere bouwers. Altijd in blauwe overalls; The Men in Blue.

De bouwvergaderingen vonden plaats op de voor ons (Nederlanders) bekende methodes, namelijk via Microsoft Teams en informatie werd uitgewisseld door het en weer zenden van Excel sheets.

Voor de bouw van de scholen en bijbehorende faciliteiten, deed het hele dorp deed mee met graven, water halen en het maken van cementblokken. Een hele reeks aan bouwmaterialen kwam over onverharde wegen richting Bolera en langzaam maar zeker ontstond er een school. In onze herfst van 2021 zat het dak erop en werden de lokalen ingericht.
Eind 2021 is de school officieel geopend met een groot feest in aanwezigheid van de chiefs, dat zijn de lokale leiders van de diverse gemeenschappen in en om Bolera, de ouders en heel veel toekomstige leerlingen.
In de eerste week van januari was het schrikken want daar stonden, dankzij de vele promoties en de hoge betrokkenheid van de gemeenschap, meer dan 1000 leerlingen uit allerlei leeftijdscategorieën. Een onvoorziene (luxe) probleem. Hierdoor zijn er te weinig klaslokalen, te weinig leermiddelen en te weinig leraren. Maar er heerst wel heel veel enthousiasme.

Aan leermiddelen en lokalen zijn er nog altijd tekorten, maar inmiddels heeft het ministerie van Onderwijs in Malawi wel voor 14 leraren gezorgd. Die werken nu in shifts in de vier beschikbare lokalen. Een aantal leerlingen zijn fysiek gehandicapt, maar die mogen en kunnen gewoon mee doen met taal- en rekenlessen. Er is zelfs een opritje gemaakt voor ze, zodat ze gemakkelijk de klaslokalen kunnen betreden.

Meer dan 1000 leerlingen en maar vier lokalen is overduidelijk te weinig, dus het is tijd voor fase 2: nog vier lokalen. En dat betekent ook heel veel meer cementblokken.

Wat willen we gaan realiseren in Malawi met fase 2 van project Bolera?

In fase 2 moet de school een volwaardige lagere school worden met acht lokalen en een sportveld. Dit betekent dat we er daadwerkelijk voor kunnen zorgen dat we voor kwalitatief goed onderwijs. Met de acht lokalen kunnen de veertien leraren in een iets normalere omgeving, onderwijs verzorgen. In zo’n rurale gemeenschap als in Bolera is er altijd wel een tekort aan grondstoffen en materialen. Dit betekent weer een hoop gesleep met zand, cement, balken, spanten en metalen ramen over de zandwegen van Afrika. Dit kost tijd, geld en inspanning.
Naast de bouw van de vier lokalen wordt ook het sanitair blok uitgebreid en er worden vier extra woningen gebouwd voor de leraren. Dit maakt het voor hun mogelijk om privé ontspanning te zoeken, want we weten allemaal hoe belangrijk dat is voor een leraar.
Om dit te realiseren moeten we weer om tafel gaan zitten met bouwteams en de lokale bevolking. De tekeningen zijn al gemaakt en de materialen zijn grotendeels uitgetrokken. Dus we weten wat er nodig is. En dat is voornamelijk heel veel cementblokken, wel 50.000 stuks!

Wat komt er kijken bij de bouw van een school in Afrika?

“When you want to build a school in Bolera Malawi….” Deze uitspraak is vaak zat gedaan om te vertellen wat het betekent om op afstand betrokken te zijn bij de bouw van een lagere school. Er zit veel bloed, zweet en tranen in het bouwen van een school in Malawi, Afrika. Dit omdat er een afstand is tussen ons, er cultuurverschillen zijn, maar ook dat men in Afrika anders werkt als ons.
Wat er allemaal nodig is, naast veel handige handjes van de lokale bevolking uit Bolera en een paar bouwkundige in Nederland en Malawi? Een hele lange lijst aan bouwmaterialen. Daar is geen Gamma of Praxis, dus wordt alles lokaal in elkaar gelast en getimmerd, zoals:

  • Deuren;
  • De bekende Afrikaanse ramen zonder glas maar met een metalen rooster;
  • Golfplaten voor het dak;
  • Dakspanten;
  • Zand;
  • Cement;
  • Funderingsijzers;
  • en nog veel meer.

Maar wat het vooral betekent: in totaal 50.000 bouwstenen voor de aanleg van vier lokalen, de woningen en het sanitaire blok. Die blokken worden op de bouwplaats gemaakt in vormen met cement en water en ook dan weer heel veel handjes. 50.000 cementblokken! Dat is wat er nu nodig is zodat er gebouwd kan worden.

School bouwen in Afrika
school bouwen Malawi
Scholen voor gehandicapten Malawi

Wat gaat Vrienden voor Afrika doen om de bouw van de school te realiseren?

In fase 2 gaan we, namens Vrienden voor Afrika, weer met projectteams werken in Malawi en Nederland. Om het geld bijeen te krijgen om de complete bouw mogelijk te maken wordt er ook samengewerkt met de stichting Wilde Ganzen. Zij zorgen ook voor een deel van de funding. De rest van de funding komt uit acties vanuit Vrienden voor Afrika, zoals een groot festival wat gepland staat in de zomer van 2023 (hierover later meer!). De bouwtekeningen en de aanpassingen aan de bouwgrond zijn al gemaakt, en het materiaal is uitgetrokken. Daarom weten we dat er 50.000 cementblokken nodig zijn.

Het hele eerste halfjaar van 2023 zal in het teken staan van geld bijeen krijgen. Ergens vanaf medio april 2023 zal de bouw, na de regentijd, starten met fundering en die 50.000 cementblokken.

Fase 2 is gestart, zie hier de voortgang

Blijf ons steunen, we zijn nog niet klaar. Doneer nu!

Help ons om fase 2 van ons project Bolera af te ronden! Met 1 euro doneer je al een cementblok waarmee het mogelijk is om een school te bouwen. Elke euro is dan ook mooi meegenomen.

Ben je benieuwd hoe je kunt doneren? Dat kan anoniem door het formulier op deze pagina in te vullen of te gaan naar onze donatiepagina.

Heb je vragen over onze werkwijze of wil je graag op een andere manier helpen? Lees dan rustig eens al onze veelgestelde vragen. Of neem contact met ons op!

Zijn dit projecten waar je ook graag aan wil bijdragen?

KOM IN ACTIE

Mede mogelijk gemaakt door onze donateurs

Onze Projecten