Al een enige tijd ondervindt Malawi, net als Mozambique veel last van overstromingen. In december startte het regenseizoen, dat nu al 4 maanden duurt. Er zijn inmiddels al tientallen doden en duizenden mensen zijn dakloos. Het is hartverscheurend om de berichten elke dag binnen te krijgen. NU.nl bericht hier ook over.

De klimaatveranderingen wereldwijd zorgen ervoor dat dit seizoen steeds heftiger wordt. Vooral in arme landen, zoals Malawi, komen de gevolgen extra hard aan. Plaatsen waar het normaal druk is zijn onherkenbaar: ze staan onder water of er zijn grote delen wegen, bebouwing en beplanting weggespoeld. De hevige regenseizoenen zijn het gevolg van het El Nino effect. Doordat de temperatuur stijgt van het oceaanwater zijn er langere periodes van extreme droogte en hevige regenbuien. Deze combinatie zorgt ervoor dat alles van zand en klei gemakkelijk wegspoelt.

Een andere oorzaak waardoor de overstromingen verergeren is de ontbossing. Op korte termijn denken mensen meer brandhout te hebben. Helaas is dit gedacht vanuit kennisgebrek: er wordt gekozen voor een kortetermijnoplossing.

Wat doen wij?

Als Stichting Vrienden voor Afrika vinden wij het belangrijk te investeren in de lange termijn van een land als Malawi. Wanneer de kennis vergroot zal worden, zullen keuzes beter overwogen worden. De basis begint bij de jonge generatie in Malawi. Nu wordt kennis overgedragen van generatie op generatie door ervaringen. Met nieuwe kennis kan de jeugd betere keuzes maken die de ontwikkeling van het land op lange termijn ten goede zal komen. Door meer kennis over klimaat, ontbossing, irrigatie en versteviging van bouwconstructies kan Malawi zich beter verweren tegen deze heftige overstromingen in de toekomst.

Wat kun jij doen?

Momenteel is de stichting bezig met de voorbereidingen van de bouw van een basisschool. Deze basisschool zal in het dorp Bolera komen te staan, een dorp waarin en rondom zo’n 1000 tot 1500 kinderen nu geen onderwijs kunnen volgen. Uw steun bij dit project is onmisbaar. Een basisschool realiseren kost veel geld, maar levert des te meer op. Kennis is het meest krachtige wapen wat we kunnen gebruiken om de wereld te veranderen. Helpt u mee?

Gerelateerde artikelen

TANK & SCHENK bij BP Wijnands in Bunschoten

17 januari 2022|

Sinds 1979 is het BP-tankstation van Wijnand's een begrip in Bunschoten-Spakenburg en omgeving. Kwaliteit én lokale betrokkenheid kenmerken al die jaren al ons tankstation en Carwash. Als de gasten kiezen voor Tank en Schenk, [Verder lezen...]

Coronacrisis, ook in Malawi merkbaar

6 mei 2020|

Begin mei 2020 zou gestart worden met de bouw van het schoolgebouw, waar de verwachting was deze in september later dit jaar op te leveren. Een groep enthousiaste vrijwilligers stond geheel paraat om de schouders [Verder lezen...]

Blijf op de hoogte van Stichting Vrienden voor Afrika

Helaas heeft een fout opgetreden. Probeer het nogmaals.
Helaas heeft een fout opgetreden. Probeer het nogmaals.