Maart 2023, Orkaan ‘Freddy’ treft Malawi

Tropische storm Freddy heeft in Malawi hevige overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt waarbij honderden doden en gewonden zijn gevallen.Vooral het zuiden van het land is zwaar getroffen. Huizen en wegen zijn weggevaagd of ernstig beschadigd. Veel gebieden in het land zijn niet bereikbaar zoals Blantyre, Chikwawa, Chiradzulu, Mulanje, Mwanza, Neno, Nsanje, Phalombe, Thyolo en Zomba.

Orkaan ‘Freddy’

Malawi wordt momenteel geteisterd door een enorme ramp als gevolg van de extreme overstromingen veroorzaakt door tropische storm ‘Freddy’. Na twee dagen van hevige regenval en overstromingen heeft de situatie in sommige delen van Mangochi geleid tot meer dan 300 mm regenval in slechts 12 uur tijd. De overstromingen hebben verwoestende gevolgen gehad voor dorpen, waar huizen zijn beschadigd, gewassen zijn vernietigd en mensen zijn omgekomen of gewond geraakt door de instorting van gebouwen en het meegesleurd worden door rivieren. Op sociale media worden heftige foto’s en filmpjes gedeeld en gemeenschappen melden over de dramatische gevolgen van de overstromingen. De impact van deze ramp gaat verder dan alleen de directe gevolgen voor de getroffen gemeenschappen. Malawi kampt nu ook met een landelijk stroomtekort omdat de waterkrachtcentrales zijn gesloten als gevolg van de overstromingen. Helaas zijn er al 326 mensen omgekomen door deze ramp en heeft de president de noodtoestand uitgeroepen.

Wat is de situatie nu?

De situatie is bijzonder alarmerend omdat deze overstromingen plaatsvinden tijdens de grootste uitbraak van cholera in de geschiedenis van Malawi. Dit vergroot de urgentie om snel te handelen om de gevolgen van deze ramp te beperken en de getroffenen te helpen. Bolera gemeenschap locatie bouw basisschool Ook in het gebied waar Stichting Vrienden voor Afrika momenteel actief is met de bouw van de school zijn meer dan 70 gezinnen getroffen. De school is gelukkig ongedeerd en kinderen kunnen zo snel mogelijk weer de lessen hervatten. Dit geldt niet voor alle kinderen, omdat de getroffen gezinnen dringend behoefte hebben aan bed, bad en brood. Als Stichting wordt door onze plaatselijke adviseurs de situatie momenteel in kaart gebracht, zodat de eerste hulp geboden kan gaan worden in de vorm van: mais uitdelen, beschadigde gebouwen renoveren, etc. Het belang van de eerste levensbehoefte staat voorop, want zonder deze veiligheid komt een kind niet tot leren! Helpt u mee?Malawi kampt nu ook met een landelijk stroomtekort omdat de waterkrachtcentrales zijn gesloten als gevolg van de overstromingen. Helaas zijn er al 326 mensen omgekomen door deze ramp en heeft de president de noodtoestand uitgeroepen. De situatie is bijzonder alarmerend omdat deze overstromingen plaatsvinden tijdens de grootste uitbraak van cholera in de geschiedenis van Malawi. Dit vergroot de urgentie om snel te handelen om de gevolgen van deze ramp te beperken en de getroffenen te helpen.

Onze hulp, hun toekomst. Help mee!

Bolera gemeenschap locatie bouw basisschool Ook in het gebied waar Stichting Vrienden voor Afrika momenteel actief is met de bouw van de school zijn meer dan 70 gezinnen getroffen. De school is gelukkig ongedeerd en kinderen kunnen zo snel mogelijk weer de lessen hervatten. Dit geldt niet voor alle kinderen, omdat de getroffen gezinnen dringend behoefte hebben aan bed, bad en brood. Als Stichting wordt door onze plaatselijke adviseurs de situatie momenteel in kaart gebracht, zodat de eerste hulp geboden kan gaan worden in de vorm van: mais uitdelen, beschadigde gebouwen renoveren, etc. Het belang van de eerste levensbehoefte staat voorop, want zonder deze veiligheid komt een kind niet tot leren! Helpt u mee?

Doneer nu

Gerelateerde artikelen

TANK & SCHENK bij BP Wijnands in Bunschoten

17 januari 2022|

Sinds 1979 is het BP-tankstation van Wijnand's een begrip in Bunschoten-Spakenburg en omgeving. Kwaliteit én lokale betrokkenheid kenmerken al die jaren al ons tankstation en Carwash. Als de gasten kiezen voor Tank en Schenk, [Verder lezen...]

Coronacrisis, ook in Malawi merkbaar

6 mei 2020|

Begin mei 2020 zou gestart worden met de bouw van het schoolgebouw, waar de verwachting was deze in september later dit jaar op te leveren. Een groep enthousiaste vrijwilligers stond geheel paraat om de schouders [Verder lezen...]

Blijf op de hoogte van Stichting Vrienden voor Afrika

Helaas heeft een fout opgetreden. Probeer het nogmaals.
Helaas heeft een fout opgetreden. Probeer het nogmaals.